HOVINKYLÄN PIKKULOTAT

Pikkulotat 1939
Pikkulotat 1939. Klikkaa kuvaa!

Ennen talvisotaa oli Hovinkylässä hyvin toimiva tyttökerho, tytöt olivat pikkulottia. Kokoonnuimme kerran viikossa Petäjärven Emäntäkoululla kerhoiltoihin. Ohjaajina olivat talousopettaja Kyllikki Vesterinen ja käsityönopettaja Aune Katina.

Kerhossa teimme käsitöitä ja opettelimme lauluja ja muuta ohjelmaa, joimme teetä ja saimme maistella Emäntäkoulun makoisia pullia.

Joka kevät oli kevätjuhla myyjäisineen. Oli arpajaiset sekä iloista ohjelmaa leikkeineen ja lauluineen. Yleisöä oli aina runsaasti. Ennen joulua oli joulujuhlat.

Eräs äitienpäivä on jäänyt muistoihin,  koska aamulla aikaisin heti neljän jälkeen lähdimme tervehtimään äitejämme ja veimme jokaiselle tuohitöttörössä valko- ja sinivuokkoja.

Isompia tapahtumia olivat koko pitäjän pikkulottien hiihtokilpailut sekä kesällä suurleiri Emäntäkoulun tiloissa. Tähän leiriin varauduttiin keräämällä varoja talosta taloon, mm. ruokatarvikkeita. Ruokaa ja raparperipiirakkaa oli riittävästi sekä innokkaita että iloisia tyttöjä oli majoitettu navetan parvelle heinäkasat patjoina. Olihan leirillä vakavaakin ohjelmaa.

Pikkulotat
Tässä kuvassa lotat on kuvattu Emäntäkoulun keittiön rappusilla keväällä  1939. Edessä pikkulotat Saima Kuparinen,  Senja Hartikainen, Margit Kosonen ja Hilkka Hartikainen. Opettajina talousopettajat Aili Salmenvuo ja Siiri Rantamäki. Klikkaa kuvaa!

Pikkulotat olivat isojen lottien apuna mm. kun he järjestivät myyjäisiä tai päivällisiä toimintansa tukemiseksi. Löytyihän sieltä keittiöstä perunoiden kuorintaa, tiskausta, ym...

Syksyllä v 1939 olin mukana Emäntäkoululla pakkaamassa joitakin varusteita, vastaamassa puhelimeen ja toimittamassa pieniä askareita. Silloin oli jo jännitystä ja sodan uhkaa ilmassa ja Kannaksella tehtiin linnoitustöitä. Jatkosodassa 1941-43 olin muonituslottana.

Emäntäkoulu oli kylämme keskeinen paikka, josta saimme oppia ja ohjausta elämää varten.

Lottasäännöt
LOTTASÄÄNNÖT

Hilkka Innamaa, os. Hartikainen
Syntynyt 1924 Sakkolassa.

.
Lue myös: HOVINKYLÄN MARTAT