HOVINKYLÄN MARTTAKERHO
Sakkkolaan perustettiin Marttayhdistys v. 1971. Kyläkerhot alkoivat toimia itsenäisinä v. 1920 jälkeen. Hovinkylän Marttakerho toimi vilkkaasti. Ompeluillat keräsivät emännät ja tyttäret talvisin Marttojen koteihin joka maanantai-ilta.

Marttojen puheenjohtajina toimivat puutarhanopettaja Anna Tiainen sekä emäntä Anni Myllö. Emäntäkoulun opettajat olivat mukana toiminnassa ja sieltä sai ohjausta sekä neuvoja monelta alalta. Veljesten vaimot Anni Myllö ja Saimi Myllö olivat Emäntäkoulun entisiä karjakoita.

Kotitalouskurssilla
Marttojen kotitalouskurssilaiset Hinkkasella v. 1930.
Klikkaa kuvaa!

Martat järjestivät ompeluiltojen lisäksi ruuanlaitto-, puutarhanhoito- ja kutomakursseja sekä erilaisia näyttelyjä ja kilpailuja. Ruuanlaittokurssien päätteeksi järjestettiin maksulliset päivälliset, johon osallistui koko kylän väki ja näin kerho sai varoja toimintaansa varten. Ja tietysti myyjäiset olivatkin suosittuja, koska sieltä sai ostaa käsitöitä, tumppuja, sukkia ja mm. miesten flanellisia alushousuja.

Kehruukisat 1937
Tässä valokuvassa on Marttojen kehruukilpailut v. 1937. Kilpailemassa Helena Naskali, Liisa Paksu, Hilja Hinkkanen ja Aune Hinkkanen.  Tuomareina Emäntäkoulun opettajat Anna Tiainen ja Aune Katina. Klikkaa kuvaa!

Käsityönohjaajana oli myös äitini Amalia Hartikainen. Minä muistan sen Marttojen käsityökorin, jossa oli kaupasta ostettuja lankoja ja kankaita. Niissä oli erilainen tuoksu kuin kotona kehrätyissä langoissa. Tietysti Martatkin kehräsivät villalankaa ja tekivät niistä langoista käsitöitä. Näin Martat ahersivat syksyyn 1939, jolloin ikävät evakkomatkat alkoivat.

Vappujuhla 1939
Marttojen vappujuhla v. 1938 Pekka Hinkkasen rappusilla.
Klikkaa kuvaa!

   

Hilkka Innamaa, os. Hartikainen.
Syntynyt 1924 Sakkolassa.

Lue myös: HOVINKYLÄN PIKKULOTAT