ErP6-merkki
ErP6-taistelijapiirros

Er.P6 oli karjalainen pataljoona, jonka miehet joutuivat talvisodassa puolustamaan isänmaataan omilla kotikonnuillaan, ensin suojajoukkoina Raudussa ja Kiviniemessä, sitten Keljan verisessä vastahyökkäyksessä ja Taipaleen Kirvesmäen tulihelvetissä. 

Harvan suomalaisen pataljoonan taistelutahto ja yhteishenki oli yhtä murtumaton, harvan tappiot yhtä raskaat – pataljoona menetti puolet taisteluvahvuudestaan ja niiden miesten, jotka rauhan tultua vielä olivat elossa, kodit jäivät uuden rajan taakse.

Paavo Susitaival: Karjalainen pataljoona talvisodassa

 


Erillinen Pataljoona 6 (Er.P 6) oli talvisodan aikainen Suomen puolustusvoimien joukko-osasto, joka kuului ennen YH:n julistamista (14. lokakuuta 1939) perustettuihin niin sanottuihin suojajoukkoihin. Se muodostettiin Kaukolan, Käkisalmen, Räisälän ja Sakkolan reserviläisistä. Pataljoonan komentajana toimi koko talvisodan ajan kapteeni Onni Saarelainen.

Erityistä mainetta pataljoona sai Keljan taistelussa 27. joulukuuta 1939, jossa se löi huomattavasti suuremman vihollisjoukon vastahyökkäyksellä takaisin Vuoksen taakse. ErP 6 tappiot kaatuneina Keljan taistelussa olivat 49 miestä.

SIVUT OVAT
TYÖN ALLA.

UUTISIA

Muistojuhla jouluna 2021 jouduttiin perumaan
LINKKEJÄ
Seppel_2021
päiv 20.2.2022